Projekt "Przedsiębiorczość w praktyce"

Kolejne zadanie do wykonania przez wychowanków w ramach programu „Przedsiębiorczość w praktyce” było związane z gotowaniem. Każdej grupie przydzielono losowo wybrany region Polski oraz przekazano kwotę 40 zł. Zadaniem grup było przygotowanie potrawy regionalnej z wylosowanego obszaru za jak najniższą sumę pieniędzy (maksymalnie za otrzymane wcześniej 40 złotych) oraz sprzedaż przyrządzonych specjałów na zorganizowanym „kiermaszu”. Wygrała grupa, która uzyskała ze sprzedaży najwięcej pieniędzy.

Uczestnicy konkursu musieli nagłowić się jak przyrządzić jak najwięcej przysmaków wydając na produkty jak najmniej gotówki i dodatkowo dobrze sprzedać swoje potrawy. Grupy starały się namówić do zakupu innych używając przeróżnych form reklamy i ofert specjalnych. Podczas zadania wychowankowie mogli również dowiedzieć się ile kosztują produkty, które spożywają na co dzień oraz ile przeciętnie Polska rodzina wydaje na jedzenie.

K. Gacek